Projectes a Limpio

En aquest projecte hi vam començar a col·laborar després de la mort del Germà Marista Claudio Lozano. Ell va ser qui els aconseguia l´ajuda econòmica pels casos més greus. Sense ell van quedar orfes i la coordinadora del Projecte, Marilé Espinoza, va contactar amb l´Anna Pla, solicitant ajuda. Vam aconseguir la col·laboració de Isolana Fundación de Barcelona, que va donar 6.000€ per què es podés continuar a partir de l'any 2011 i fins avui.


Per una salut integral dels nens i nenes de Limpio, Paraguay, en la seva etapa escolar

Es un projecte dirigit als nens i nenes en etapa escolar  que presenten quadres de salut molt deficient, dificultant més tard l'aprenentatge escolar. La desnutrició, problemes auditius, de visió, problemes neurològics, motricitat, problemes respiratoris o algun problema d'aprenentatge específic, son problemes que han de ser resolts en el primer cicle de l'educació escolar bàsica, en cas contrari, aquests nens quedaran marcats per sempre en no poder seguir un procés acadèmic normal i tampoc educatiu,  quedant exclosos de la societat.
Treballen en el projecte un Neuròleg, un Fonoaudiòleg i un Psicopedagog, en el diagnòstic i tractament de les seves deficiències així com en la conscienciació de les families i els seus mestres d´unes necesitats especifiques per a ells.
El projecte es desenvolupa en una zona del Paraguay propera a la ciutat d'Asunción. La localitat porta el nom de Limpio. L'àrea abasta una població de 10.000 habitants, el 50% dels quals té una edat inferior als 20 anys.
Aquesta àrea geogràfica es troba a uns 27 km d'Asunción  El 50% dels nens viuen en llars monoparentals, en la majoria dels casos a càrrec de mares solteres, en altres el pare ha anat a formar una altra llar o ha anat a treballar en un altre país. No són pocs els que viuen a càrrec de l'àvia pels casos esmentats o perquè la mare ha anat a altres països, a la recerca de treball. Milers de persones s'han vist obligats a emigrar, es calcula que en els últims cinc anys han anat a Espanya 100.000 paraguaians i un milió a l'Argentina per tenir un ingrés que els pugui sustentar i poder atendre els seus fills que, com succeeix en la majoria dels casos del tercer món, són nombrosos.
Es pot dir que la salut de la població està en pèssim estat ja que la cobertura del govern estatal és molt poca i deficient. Tots els medicaments els han de pagar, només els que poden gaudir de la seguretat social (un 10% de la població d'aquesta zona) en poden aconseguir alguns de forma gratuïta.
Per tot aixó la majoria dels nens pateixen de parasitosi, molts están alimentats deficientment  i són diversos els casos de fam crònica, a més dels dèficits descrita a l'inici.
La mitjana de fills per llar és de 4 aproximadament i són moltes les dones que no tenen un seguiment mèdic durant el seu embaràs.
Pont Solidari fa seu el projecte i segueix buscant ajuda per què els nens i nenes amb problemes de salut de Limpio, puguin adaptar-se a l´escola i seguir una educació i formació que els permeti tenir oportunitat de futur.
Per això necessitem el finançament per continuar el projecte dels acompanyaments per la salut integral d´aquests nens i nenes de Limpio.

Anna Pla