30 d’agost 2012

Primer Objectiu complert! Gràcies a tothom!


Tenim a un ministre del Govern amb mal d'altura a l'únic hotel de Simikot, la policia i els militars de més rang han vingut a veure'ns diverses vegades, aquest matí a dos quarts de vuit ja estaven aquí. Han vingut a oferir la seva ajuda per al "Surgical Camp".
Els hem ensenyat l'edifici quirúrgic al complet. Estan impressionats de tot el que hi ha, però el que els ha deixat bocabadats és el respirador, saben que és molt car i molt difícil d'aconseguir-ne un que funcioni sense oxigen.
El Dr.Yeshe està organitzant a tot el personal, necessita voluntaris, necessita arròs per a tots, sap que a través de la ràdio la crida a cirurgia ha arribat a tots els poblets penjats a les vessants de les muntanyes i  durant tot el mes tindrem molta gent per operar. Em fa una mica de por treballar amb tanta pressió, però ell té molta experiència en el maneig de grans grups de malalts en espera de ser atesos per metges estrangers i confio en ell. La policia i els militars s'han ofert a portar voluntaris, per la cuina, arròs extra, i a ajudar-nos a què hi hagi calma entre la gent que haurà d'esperar.
De vegades em sap greu insistir en coses que semblen poc importants per a tot el que ell deu tenir al cap, com que necessitem una persona dins del quiròfan que netegi cada vegada que acabem una intervenció, una altra que netegi la latrina de l'edifici amb lleixiu tres, quatre, o cinc vegades al dia perquè és l'única que hi ha i el personal que està dins de quiròfan l'haurà de fer servir. Necessitem qui renti roba que utilitzem en les intervencions, no sabem l'hora exacta que menjarem i per a ells és important perquè la cuina és molt petita i s'han d'organitzar, necessitem infermeres que a la nit es quedin a atendre els operats… muntar el quiròfan ha estat relativament fàcil, fer-lo funcionar no ho serà tant. Malgrat tot estem disposats a treballar les hores que faci falta, tenim molta il·lusió i moltes ganes de començar a oferir la possibilitat d'operar-se a tota aquesta pobra gent que mai havien somiat que això podria passar a Humla.

En Yeshe té una capacitat extraordinària per què tot funcioni, tot i que els problemes  van sorgint un darrere l'altre, de vegades uns quants a l'hora, no s´enfada mai, no crida mai i us asseguro que hi ha moments que n'hi ha per desesperar-se, és com una formiga, se li torça el camí però sempre recupera la direcció cap a casa, el seu hospital. Setembre i octubre són dos mesos d'activitat màxima, a més a més de nosaltres hi haurà diversos voluntaris més. Uns s´en van a Limi Valley, que segons tothom diu és una meravella. Arribar-hi suposa 6 dies caminant, mules per portar material d'ajuda, subsistència per als viatgers, menjar, tendes de campanya, només hi ha una guest house en tot el camí. Caldrà preparar-ho. Altres es queden a Simikot, altres a l´hospital, i encara que sembli una broma, no hi ha prou arròs!. El petroli no ha arribat, avui hi ha boira i l'helicòpter no pot venir, pagarà el litre a 500 rúpies, 4 €. És caríssim, però necessitem la llum assegurada i de moment gràcies als xinesos no tenim altra manera de fer-ho arribar.
És un problema polític o diversos, aquí mai s'arriba a saber el fons de les qüestions. Nepal importa petroli de l'Índia. Si l'Índia s'assabenta que la Xina ven petroli al Nepal pot haver-hi conflicte internacional. El de sempre, els polítics són dalt d'un núvol des d'on el poble es torna completament invisible.

Avui hi ha molta boira com us he dit, però sembla que els monsons han acabat, hem tingut dos dies de sol, el pati ja no és una piscina enfangada, i la nit d'ahir era un espectacle, la lluna gairebé plena deixava a la vista la silueta de totes les muntanyes que m'envolten, fins i tot es podia veure la glacera.

He canviat d'habitació, cal redistribuir mig hospital per a l'arribada del meu equip quirúrgic, altres voluntaris de Nord Amèrica, Canadà i Nova Zelanda. El 9 ve en Sanjeev amb un cirurgià de Katmandú que col·laborarà uns dies amb nosaltres, el 20 arriben en Michael i el Dr. Cristopher Barley. Tinc ganes de veure'ls a tots, porto un més aquí currant i vull que vegin el nostre quiròfan, ha costat molta paciència, enginy, i diners muntar tot això. Estic molt contenta, malgrat les difícils condicions de subsistència, de les mules amunt i avall, l'espera cada matí que vingui una avioneta i porti el nostre material, haver de desinfectar-ho tot, peça per peça perquè les caixes de cartró tou estaven mullades o destruïdes, plastificat de finestres i sostres i mil i una cosa més, al final tenim un Quiròfan al Himàlaia!

Primer objectiu complert!gràcies a molts de vosaltres que heu col·laborat de manera particular, a Inviza SA del País Vasc que va ser la primera donació que vam rebre, 8000 € que ens van donar la primera empenta al projecte, a la Fundació 3M, Braun, i Dräger que ens van donar una gran quantitat de material de cirurgia i el monitor electrocardigráfic, a la Fundació Roviralta que va col·laborar en la compra del respirador, a Centros Único que ens van ajudar quan el pressupost inicial s´ens va fer curt, donant 4000 €, als que vau respondre a la crida urgent per comprar el generador, a Città Germany que s'ha fet càrrec de la compra de tota la medicació, a l'Hospital Parc Taulí, l'Hospital de Granollers de Barcelona, l´Hospital de Fuenlabrada de Madrid, que ens van cedir gran quantitat de material fungible, a l'Hospital de Manises de Valencia, que ha donat una caixa de instrumental completa de cirurgia abdominal, a tots els socis de Pont Solidari que també han contribuït a que el projecte sigui possible. Moltes Gràcies a tots!
CITTA, el Dr Yeshe, tots els treballadors de l'Hospital CITTA NEPAL, i tota la comunitat del districte de HUMLA m'han encarregat una i mil vegades que us faci arribar el seu immens agraïment.

I malgrat la boira,
el pretroli acaba just d´arribar!

Marta

4 comentaris:

jcpetrel ha dit...

Fotos preses al aeroport de Barcelona aquesta tarda a la sortida del equip de Valencia/Barcelona

https://picasaweb.google.com/109808932779013413881/PontSolidari

Os las envio per si son d'interés

rasempere ha dit...

Marta: has efectuado un trabajo excelente. Me consta que estos días ha llegado un equipo magnífico de España y no hay noticias en el blog, ¿han llegado todos bien?, ¿han empezado a trabajar contigo?, si nos cuentas algo te lo agradeceremos mucho, Rosa Ana Sempere (Alcoi)

Rosana ha dit...

Marta has efectuado un trabajo magnífico. Sé que esta semana ha llegado un equipo de personal de España y no has colgado ni escrito nada al respecto, ¿llegaron bien?, ¿está en marcha el quirófano?. Agradeceré algún comentario, sigo el blog. Rosa Ana Sempere

Enric Cullell Mata ha dit...

Vuestro Fan Number One, vol vore fotos de l´equip ja tots a Humla jejeje, un abraç a tots.